Hulp nodig?

Vier Koningsdag bij WestCord Hotels

Dit jaar wordt de meivakantie weer goed ingeluid met Koningsdag op zaterdag 27 april. Ons kikkerlandje barst van de tradities. Zo kleurt Nederland volledig oranje tijdens Koningsdag. Wat zijn nou écht typische oranje gewoontes?

3 x Écht oranje!

1. Vrijmarkt

Op geen enkele andere dag in het jaar zie je zoveel kleedjes op straat liggen en hoor je zoveel blokfluiten gieren. Al bij het krieken van de dag zie je enthousiastelingen naarstig hun plekje opeisen waar ze hun waren te koop zetten. Letterlijk alles wordt uit de kast getrokken tijdens de vrijmarkt. Alle spulletjes die men het afgelopen jaar heeft verzameld worden tentoongesteld en verhandeld. Maar dat is niet het enige wat er te doen is op Koningsdag. Wat dacht je van al die talloze spelletjes zoals eieren gooien, spijkerbroekhangen en knakworsten hakken? De Hollandse creativiteit en ondernemersgeest om ergens een slaatje uit te slaan is oneindig!

2. Oranje tompoes

Koningsdag is niet compleet zonder de bekende oranje tompoes. Of was het tompouce? Over de schrijfwijze bestaat al enige tijd wat verwarring. De ene bakker verkoopt tompoucen en de ander tompoezen. In feite zijn beide woorden correct. Een tompouce betekent volgens verschillende bronnen ook wel een damesparapluutje. Het woord tompouce werd daarnaast in het Nederlands gebruikt voor allerlei dingen die klein uitgevallen waren. Wellicht dat het kleine gebakje daarom zo genoemd werd? Over de oorsprong van het woord bestaan nogal wat uiteenlopende theorieën, maar om de schrijfwijze hoeven wij ons in ieder geval niet druk te maken!

Leuk weetje: de verkoop van tompoezen stijgt tijdens Koningsdag met 600% vergeleken met andere dagen in het jaar! Dit gelaagde gebakje met luchtige banketvulling wordt op de bovenkant bedekt met een roze glazuurlaagje, maar met Koningsdag ontkomt zelfs de tompoes er niet aan en kleurt dit laagje oranje. Er zijn in de loop van de jaren talloze manieren bedacht om de tompoes te eten zonder (al te veel) te knoeien, maar wat is nou de beste manier? Wij hebben het voor je uitgezocht. Wil je alle lagen in één keer happen? Haal de bovenste laag met het glazuur van het gebakje en leg deze naast de onderste laag. Pak vervolgens de onderste laag en leg deze bovenop de bovenste laag. Mes en vork erbij en happen maar!

3. Koningsnacht

Wat is er beter dan één keer de verjaardag van de koning te vieren? Juist, twee keer vieren! Voor de mensen die geen genoeg kunnen krijgen van het oranjegevoel is Koningsnacht een uitkomst. Door heel het land worden de leukste feesten en festivals georganiseerd. Wil je Koningsdag- of nacht er even lekker op uit en ’s avonds overnachten in één van onze hotels? Reserveer dan snel een plekje!

De koning te rijk in Rotterdam

Dit jaar wordt alweer de zesde editie van Kingsday@HotelNewYork georganiseerd. Op 27 april wordt het terras omgetoverd tot oranjeplein en worden de beste hitjes gedraaid door verschillende DJ’s. Dus tover je beste oranje outfit tevoorschijn zet hem in je agenda! Aansluitend een heerlijke overnachting in Hotel New York inclusief ontbijt? Doe mee aan de winactie en wie weet slaap jij 27 april in één van onze kamers! (Let op: meedoen kan tot 20 april)

Kingsday@Rotterdam!

Koningsnacht in Delft – Helemaal goud!

Oranjekoorts Festival viert dit jaar haar 5e jubileum, met als thema ‘Helemaal Goud’. Dat betekent knallen deze Koningsnacht! Ook dit jaar worden er weer kaarten weggegeven bij het boeken van een overnachting in WestCord Hotel Delft. Boek een overnachting van 26 op 27 april op deze website en ontvang 1 gratis ticket p.p. voor Oranjekoorts Festival.*

Lees meer

* We geven totaal 50 tickets weg. Op = op.

Kom alvast in de stemming...

Sluiten
WestCord Hotels logo small

De beste prijs wordt nu voor je opgehaald…