Tips van Gerrit de oesterman

Eten zoeken op het Wad

Boek direct

Kies hotel

Amsterdam

Delft

Eindhoven

Groningen

Leeuwarden

Rotterdam

Terschelling

Vlieland

,

Eten zoeken op het Wad

Om het beste van het Wad te ontdekken, moet je op het Wad zelf zijn. Het is zelfs de uitgelezen plek om ware delicatessen te vinden! Dus neem je laarzen mee, doe je tegoed aan deze tips van Vlielander Gerrit Grijpsma – ofwel’De Oesterman’- En je vindt ware traktaties op het Wad.

Tips van Gerrit de oesterman

Hoewel er op het Wad veel eetbaars te vinden is, zijn drie delicatessen het meest bekend:
mosselen, kokkels en oesters. Allereerst is het belangrijk dat je op het perfecte moment naar het Wad gaat. Zo heeft het zogenaamde getij, hoogen laagwater, veel invloed op wat er te vinden is. De exacte tijdstippen van hoog- en laagwater verschillen per kustplaats en kun je vinden in getijdentabellen. Gemiddeld is er in Nederland in 24 uur twee keer hoogwater en twee keer laagwater. Vlielander Gerrit – die zijn bijnaam als ‘de Oesterman’ lang geleden van de Vlielanders kreeg toen hij in een viswinkel werkte – geeft advies: ‘Je kunt het best gaan wanneer het water bijna op het laagst is, ofwel als het eb is. De beste kokkels zitten enkele centimeters onder de grond, op het net drooggevallen Wad. Nadat je deze goed hebt afgespoeld kun je ze koken; de schelpen gaan dan vanzelf openstaan. Verwerk ze bijvoorbeeld in een lekkere pasta!’Daarbij wil Gerrit wél duidelijk maken dat je een
beetje voorzichtig moet zijn. ‘Pas bijvoorbeeld op bij een melding van blauwalg. Met name
schelpdieren die je rauw eet, zoals oesters, kun je dan beter laten liggen. Kijk ook uit voor het pietermanvisje, dat vrij veel voorkomt rondom het Wad. Dit geelachtige visje, herkenbaar aan de stekels op zijn rug, wordt wel als delicatesse gezien, maar de stekels zijn verbonden met gifklieren en kunnen voor ernstige verwondingen zorgen als je er bijvoorbeeld per ongeluk op staat.’Over het algemeen is de periode tussen september en december het meest geschikt om eten te zoeken op het Wad. Gerrit legt uit waarom:
‘Schelpdieren eten zich vol met plankton, wat een goede smaak geeft. In de winter gaat het plankton dood waardoor de schelpdieren automatisch net iets minder lekker zijn.’ Voor de perfecte mossel loop je, wanneer het eb is, helemaal naar de waterlijn; de beste mosselen
vallen namelijk nooit droog, maar bevinden zich nog net onder water. Voor deze smaakvolle
schelpdieren geldt hetzelfde principe als de kokkels. Neem enkel de dichte schelpen en kook of bak deze tot ze openstaan – dan wordt het heerlijk! De echte smaak van het Wad proeven? ‘Pluk dan bij laag water eens wat oesters’, raadt Gerrit aan. ‘Maar, zorg wel dat de oesters die je plukt goed dicht zitten, zo weet je zeker dat ‘ie nog leeft. Je eet ‘m dus als ‘ie nog leeft!’ Hoe? Breek deze delicatesse voorzichtig open, maak de oester
los uit zijn schelp en genieten maar! Voordat we mogen gaan genieten van al het lekkers
op het wad, rest ons nog één vraag aan Gerrit. Wat is zijn absolute favoriete lekkernij afkomstig van het Wad? ‘Kleine Wad krabbetjes! Daar heb ik ooit een heerlijke bisque van leren maken. Zó lekker!’ Verser krijg je het niet, geniet ervan!

Recept voor gestoomde oesters met limoen en soja

Ingrediënten
1 limoen
1 bosuitje, in flinterdunne ringetjes
¼ rode paprika, in heel kleine stukjes
2 eetlepels sojasaus
12 oesters

Bereidingswijze
Rasp van de limoen een halve eetlepel groene schil af,pers de limoen uit en meng de geraspte schil met het bosuitje, de paprika en de sojasaus erdoor. Leg de oesters in een wijde pan en verwarm ze afgedekt drie tot vier minuten. De schelpen staan nu iets open. Breek de bovenste platte schelp eraf en maak de oesters van de andere schelphelft los, maar laat ze er wel in liggen. Leg de oesters in de schelpen op een schaal en schep
het limoen-sojamengsel erover.

Tip: vervang de oesters eens door mosselen en voeg in plaats van de paprika een rode peper in reepjes toe voor een extra bite.

Boek direct

Kies hotel

Amsterdam

Delft

Eindhoven

Groningen

Leeuwarden

Rotterdam

Terschelling

Vlieland

,