Genieten op het eiland

Typisch Ameland

Boek direct

Alle hotels
,

Typisch Ameland

Ameland is een prachtig stukje Nederland, met eindeloos veel natuur en heerlijke rust. Maar er is meer! Zo kent het ook eiland rijke tradities, (h)eerlijke producten en stoere activiteiten… Je leest het hier.

Genieten op het eiland

Paardenreddingsboot

Het is een echte belevenis om stoere paarden een reddingsboot over het strand te zien trekken, dwars door de branding. En daarnaast laat deze traditie zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van hulp aan schepen in nood een lange geschiedenis heeft. Want door de jaren heen zijn veel schepen gezonken of in nood geraakt voor de kust van Ameland. Om de drenkelingen te redden gingen de eilanders met gevaar voor eigen leven de zee op en zo werd op 6 februari 1825 de eerste succesvolle redding verricht. Om de zware
reddingsboten sneller te kunnen vervoeren naar het strand, werd de paardenreddingsboot in het leven geroepen. Vanuit Hollum trokken tien paarden de reddingsboot naar het strand. Vervolgens gingen zij in draf door de branding, zodat de reddingsboot gelanceerd werd. Maar in augustus 1979 ging het mis. Door een samenloop van omstandigheden konden de paarden niet losgekoppeld worden tijdens de lancering en dus werden zij meegesleept in de zee,waar ze verdronken. Hierna zijn wel weer nieuwe paarden getraind en uiteindelijk is de paardenreddingboot tot 1988 actief geweest. Tegenwoordig wordt zo’n twaalf keer per jaar nog een demonstratie van de paardenreddingsboot gehouden. De lanceringen vinden plaats op het strand ten zuidwesten van Hollum, aan het einde van het Tjettepad.

Amelands produkt

Ameland is rijk aan ambachtelijke en natuurlijke producten, die rechtstreeks afkomstig zijn van het wad of eigen bodem. Om deze streekproducten te promoten is een keurmerk opgericht: Amelands Produkt. Zo zijn op het eiland gekweekte meerval, duinkonijn en Amelander Mosterd stuk voor stuk producten die met passie en zorg worden gemaakt om zowel de eilanders als bezoekers te laten genieten van de lokale producten.Nieuwsgierig geworden? Volg de fietsroute van Amelands Produkt om kennis te maken met alle ambacht.

Vanuit de lucht

Er zijn twee vliegvelden op de Waddeneilanden en je raadt het al: één daarvan is op Ameland. En hoewel het eiland zich uitstekend leent om per fiets of te voet te ontdekken, is het natuurlijk nog leuker om dit te doen vanuit de lucht! Vanaf Ameland Airport, nabij Ballum, vertrekken rondvluchten over Ameland en de andere Waddeneilanden. En… voor de adrenalinejunkies onder ons is parachutespringen ook een optie.

Ontdek Ameland

Ameland is het ideale eiland voor die momenten waarop je er even tussenuit wil. Want je laat de dagelijkse hectiek moeiteloos achter op de vaste wal, wanneer je in 45 minuten naar het eiland vaart. Eenmaal aangekomen is het genieten van de natuur! De Amelandse noordkust is een uitgestrekt duingebied met een 27 kilometer lang zandstrand en daarnaast vind je hier bossen waar je zelfs reeën kunt zien, natuurgebied ‘Het Oerd’ met haar duizenden vogels én uitzicht op het wad. Het eiland heeft vier pittoreske dorpjes, welke allemaal hun eigen karakter en unieke dorpskern hebben. Allen hebben cafés en terrassen en er zijn ook volop winkeltjes om lekker te shoppen. In de diverse musea op het eiland leer
je alles over de geschiedenis van Ameland. Eén van de grootste iconen is toch wel de vuurtoren, die uitzicht geeft over het hele eiland en de Waddenzee. En wie dol is op fietsen kan hier ook zijn hart ophalen; Ameland heeft ruim honderd kilometer aan fietspaden. Het eiland ontdekt? Stap dan op de boot en ga op zoek naar de zeehonden.
Het moge duidelijk zijn: Ameland biedt genoeg om je mee te verrassen tijdens je verblijf!

WestCord Hotel Noordsee

Hotel Noordsee op Ameland is een zeer comfortabel hotel, op loopafstand van het gezellige dorp Nes. De tachtig hotelkamers zijn sfeervol en modern ingericht en voorzien van alle gemakken die je van een viersterrenhotel mag verwachten. Ook hebben ze allemaal een eigen balkon. Daarnaast kun je gedurende je verblijf gebruik maken van het verwarmde zwembad, sauna en solarium. Het Noordzeestrand ligt op nog geen kilometer afstand van het hotel. Ook beginnen bij Hotel Noordsee diverse fiets- en wandelroutes, die je door de afwisselende natuur van het eiland voeren.

Boek direct

Alle hotels
,