Maak kennis met...

Collega aan het woord

Maak kennis met... Sasja Robben

Hallo! Ik ben Sasja Robben en ben 22 jaar oud. Momenteel ben ik shiftleader bij Strandhotel Seeduyn op Vlieland. Dit betekent natuurlijk ook dat ik op Vlieland woon. In mijn vrije tijd houd ik er vooral van om lekker uit eten te gaan en kennis te maken met nieuwe gerechten, wijnen en biertjes.

Hoe ben je bij WestCord Hotels terecht gekomen?

Na mijn middelbare schoolexamens ben ik verhuisd naar Alkmaar om in Amsterdam toegepaste psychologie te gaan studeren. Na een jaar heb ik daar mijn propedeuse behaald en besloot ik toe te zijn aan een tussenjaar. Mijn leven lang heb ik gezegd dat ik ooit op Vlieland zou willen werken omdat ik hier al van kinds af aan kom. Voorheen heb ik altijd in kledingwinkels gewerkt dus de horeca was een sprong in het diepe voor mij. Toch heb ik zonder enige ervaring besloten om te solliciteren bij Strandhotel Seeduyn. Na een proefweek gedraaid te hebben ben ik gelukkig aangenomen. Wat een tussenjaar was, bleek toch te veranderen in een carrière switch. Nu inmiddels 3 jaar later, werk ik hier nog steeds en heb ik een passende opleiding gevonden bij het vak dat mij ligt.

Wat betekent gastvrijheid voor jou?

Gastvrijheid betekent voor mij vooral verrassend zijn op een manier waarbij je jezelf kan blijven. Gasten zien graag een stukje van jou zelf en het feit dat je bedient op een manier die past bij jouw persoonlijkheid biedt elke gast weer een unieke beleving. Het draait bij mij om het juist inschatten van de gast en inspelen op de behoeften. Ik denk altijd met de gast mee en vind het leuk om met nieuwe ideeën te komen waar zij zelf vaak nog niet over nagedacht hebben. Oprechtheid is erg belangrijk in dit vak, naar mijn mening. Ik heb plezier in wat ik doe en laat dit ook merken aan de gast. Toen ik hier begon te werken, ben ik deels opgeleid door een supervisor wiens visie ik nog steeds deel. Hij heeft ooit tegen mij gezegd dat ik het restaurant moet zien als mijn huis en de gasten komen op mijn feestje. Als je thuis een feestje geeft wil je immers ook dat iedereen het naar zijn zin heeft en dat zij ten alle tijden iets te drinken of te eten hebben. Aan dit principe houdt ik mij nog steeds vast.

Hoe zouden je collega’s jou omschrijven?

Ik denk dat collega’s mij zouden beschrijven als energiek. Ik ben meestal erg positief en we hebben veel plezier met zijn allen. Ik vind het belangrijk dat we lol met elkaar kunnen hebben omdat dit naar mijn idee het teamverband versterkt. Op deze manier is iedereen bereid een stapje harder te zetten voor elkaar, wat ten goede komt van de gast. Behalve dat ik veel lach en soms op een wat speelse manier met collega’s om ga, ben ik toch erg punctueel en direct. Ik ben erg precies in hoe ik dingen gedaan wil hebben en dat weten mijn collega’s ook. Onder collega’s die hier langer werken is het een uitspraak geworden dat dingen ‘Op de Sasja manier’ moeten gebeuren. Dan weet iedereen genoeg. Daarnaast ben ik dus wel erg direct, ik kan veel lachen en grapjes maken maar als er iets moet gebeuren of iets anders moet, kan ik daar zeker zeer direct in zijn.

Wat is je favoriete plek in het hotel?

Ik denk dat er 2 plekken in het hotel zijn die bij mij op een gedeelde eerste plek staan. Allereerst zou ik zeggen dat het terras één van mijn favoriete plekken is. Op een mooie dag op het terras werken, verveelt nooit. Ik kan nog steeds, na 3 jaar, even stil staan op het terras en om mij heen kijken. Het uitzicht dat ik heb, vanaf mijn werkplek is fenomenaal. De zee, het strand, de duinen, het is elke dag weer anders. Ik kan nog steeds even stilvallen wanneer de lucht roze kleurt bij een mooie zonsondergang. Dit zal ik altijd blijven waarderen. Daar tegenover staat een geheel andere locatie hoog in mijn lijstje. Namelijk de personeelskantine. Dit klinkt misschien stom, maar na 3 jaar is dit een plek waar ik ontzettend veel plezier gehad heb na werk. Met al je collega’s na het werk even een biertje drinken eindigt toch vaak in een erg gezellige avond.

Wat bestel jij het liefst in jouw hotel?

Dit is een hele makkelijke vraag: nachos! Ik ben echt gek op een lekkere portie nachos en ik heb overal op het eiland wel eens nachos besteld. Toch vind ik dat de nachos in ons hotel verreweg het lekkerst zijn. Het liefst zou ik elke dag eindigen met een grote schaal Seeduyn nachos, maar dat kan helaas niet natuurlijk.

Op welke afdeling zou je nog wel eens willen werken?

Het lijkt mij ontzettend leuk om in de keuken te werken. Ik sta natuurlijk altijd aan de andere kant en heb te maken met de gasten die het eten bestellen. Hier ontvang ik veel feedback uit en ik weet precies bij welke gerechten gasten zeggen ‘Wauw dat ziet er mooi uit!’. Ik stel veel vragen aan de keuken om goed te weten wat ik verkoop. Toch lijkt het mij leuk om eens mee te draaien in de keuken en mee te maken hoe de gerechten in elkaar gezet worden. In de keuken valt voor mij enorm veel te leren over ingrediënten, technieken en bereidingswijzen.

Wat maakt jouw werkdag tot een perfecte/geslaagde dag?

Ik denk dat de sfeer bepalend is om een geslaagde werkdag te beleven. Als iedereen goed in zijn vel zit en wij als team een leuke avond gehad hebben, betekent dit eigenlijk ook altijd dat het voor de gasten een geslaagde avond was. Aan het eind van een drukke avond gaat er nog wel eens een high five de lucht in omdat iedereen zo lekker gewerkt heeft. We krijgen veel complimenten van gasten met betrekking tot sfeer en de vriendelijke bediening. Wat dat betreft kan ik aan het einde van de dag soms erg trots zijn op ons team en dan is mijn dag zeker geslaagd.

Wat is het leukste moment dat je hebt meegemaakt tijdens het werken?

Dit vind ik een hele moeilijke vraag! De afgelopen jaren heb ik hier zo veel meegemaakt en ontzettend veel leuke, lieve (vaste) gasten leren kennen. Ik vind het altijd fijn als gasten mij herkennen van eerder verblijf en blij zijn mij weer te zien. Dat vind ik een enorm compliment en ik doe daarom ook altijd mijn best om terugkomende gasten te herkennen. Om toch een moment te kunnen kiezen, ga ik voor een wat recentere ervaring. Dit was met kerst 2019. Onze collega, restaurantmanager, was jarig geweest en met het team was besloten om met zijn allen een cadeau samen te stellen. Omdat kerst altijd een drukke periode is met lange dagen merk je soms dat collega’s moe beginnen te worden of dat de motivatie wegzakt. Tijdens onze meeting voor kerstavond hebben wij met zijn allen het cadeau gegeven aan onze restaurantmanager, ook met een dankwoord voor zijn inzet. Op dit moment was het teamgevoel zó ontzettend sterk dat de jarige emotioneel werd en ook andere collega’s even een traantje weg moesten pinken. Met bijna 20 man personeel, uitzendkrachten, oproepkrachten, vaste medewerkers, stagiaires, hebben we op dat moment een grote groepsknuffel gedaan. En ja, noem me sentimenteel maar ik vond dat zo ontzettend mooi en ik geloof oprecht dat dit iedereen heel veel positieve energie heeft meegegeven om de kerstavond lekker te knallen!

Hoe zorg jij ervoor dat gasten een onvergetelijke avond hebben?

Dan kom ik toch weer terug bij de kern van wat gastvrijheid voor mij betekent. Verrassen, meedenken, plezier hebben en vooral jezelf zijn! Neem initiatief en durf vooral grenzen op te zoeken. Zorg dat elke dag voor jezelf ook weer anders zodat het geheel geen riedeltje wordt. Gasten zijn gek op spontaniteit. Als er bijvoorbeeld een familie komt eten om een verjaardag te vieren, neem dan vooral het initiatief om de tafel te versieren en net even dat extra verrassingseffect te geven. Het leven is een feestje maar je moet zelf de slingers ophangen, toch?

Als je voor één dag lid van de directie mocht zijn; wat zou je dan als eerste doen?

Ook weer een hele moeilijke vraag. Ik denk dat ik vooral zou focussen op het samenbrengen van alle collega’s. Het is natuurlijke en groot hotel met veel afdelingen. We streven er naar dat deze afdelingen nauw samenwerken en ook bereid zijn om dingen voor elkaar op te vangen. Ook hier komt naar mijn idee een sterk teamgevoel weer bij kijken. Daarom zou ik een diner organiseren in het restaurant. Iedereen kan dan kennismaken met de producten die wij bieden. Wat staat er op de kaart, hoe smaken de wijnen, wat past lekker samen, welke biertjes vallen in de smaak. Ik zie het voor me als een groot diner, dat enerzijds educatief is en anderzijds alle afdelingen meer samenbrengt om de afstand te verkleinen en elkaar beter te leren kennen buiten de afdelingen om.

Welk ander hotel van WestCord inspireert je?

Samen met een andere collega heb ik ooit een weekend gewerkt in Hotel New York, in NY Basement. Dit was echt een ontzettend toffe ervaring. Naar mijn mening werken daar echt professionals met enorm veel kennis. Goede bartenders, een sterke sommelier, een vakkundige keuken en vriendelijke bediening. In twee dagen heb ik daar veel opgepikt en ik vond het een prachtige ervaring. Behalve dat het een prachtig hotel is met een grote historie en mooie locatie, is de sfeer die daar ervaren heb ook erg goed. In de avond zijn wij nog met meerdere collega’s daar wat gaan drinken in Rotterdam. Wij hebben dit ervaren als erg verwelkomend, open en vriendelijk.

Strandhotel Seeduyn

Strandhotel Seeduyn is gelegen op Vlieland, direct aan zee. Wil je ook in dit mooie hotel werken? Bekijke dan onze vacatures in Strandhotel Seeduyn.

Vacatures