Van koffieboon naar kroket

Bestel jij bij The Market Hotel als lunch een broodje met oesterzwamkroketten, dan ben je goed bezig! Want wist jij dat de oesterzwammen in die kroket hun oorsprong vinden bij WestCord Hotel Delft? Of bij het Fashion Hotel in Amsterdam? Klinkt gek hè? Maar het is toch echt zo. Voor onze oesterzwamkroketten- en bitterballen werken wij namelijk samen met GRO. 

GRO Together is een circulair bedrijf dat oesterzwammen kweekt. Maar het is niet zomaar een kwekerij. Zij kweken hun witte goud namelijk op koffiedik. En dit koffiedik halen zij op bij heel veel restaurants en cafés en brengen dit naar hun kwekerij. Vervolgens kweken ze de oesterzwammen die weer getransporteerd kunnen worden naar dezelfde restaurants. Máár, ze maken ook zelf hun eigen producten met de oesterzwammen die weer op de menukaarten terecht komen. Bijvoorbeeld een heerlijke oesterzwamkroket- of bitterbal. Zo krijg je met je eigen restproduct er iets heerlijks voor terug. Circulair en lekker dus.  Maar hoe ziet de reis van de oesterzwamkroket er dan ongeveer uit? Nou, zo dus!

Bakkie koffie

Een van onze collega’s uit de bediening schotelt een heerlijk bakkie koffie voor.

Koffiedik

Onze collega’s verzamelen het koffiedik en verpakken dit in een luchtdichte zak.

Transport

Onze leveranciers halen de koffiedik op als ze hun goederen bij ons leveren. Zo wordt er gebruik gemaakt van bestaand transport en worden er geen onnodige ritjes gemaakt en gaan de busjes weer vol met koffiedik terug.

GRO

GRO groeide uit zijn jasje en inmiddels staan er drie kwekerijen rondom Veghel van John Verbruggen waar de oesterzwammen gekweekt worden. Deze kwekerijen zijn zelf ook behoorlijk duurzaam; zonnecellen op het dak, warmtepompen en de substraten worden gemaakt met stro uit de omgeving. En om een kilo oesterzwam te kweken heb je alleen een beetje energie en 15 liter water nodig. Ter vergelijking, voor een kilo rundvlees heb je maar liefst 15.500 liter water nodig!

Kweken

Het kweken van een oesterzwam van schimmel tot tros duurt ongeveer zeven tot acht weken. De zwammen kunnen het hele jaar door gekweekt worden. Nadat ze volgroeid zijn blijft de kwekerij over de substraat. Aangezien dit nog vol voedingsstoffen zit wordt dit gebruikt door boeren uit de omgeving om uit te rijden over het land. Zo gaat er dus echt níets verloren!

Oesterzwambitterballen

Nadat de oesterzwammen gekweekt zijn worden ze getransporteerd naar de restaurants en cafés en GRO maakt er zelf heerlijke producten van. In theorie kun je tien weken na je bakje koffie weer terugkomen en een portie oesterzwambitterballen bestellen. Grote kans dat die gekweekt zijn op het koffiedik van jouw bakje koffie. En zo is de cirkel weer rond!