5x de mooiste wandelroutes in Nederland

Trek je wandelschoenen maar aan!

Wandelen is gezond! Zo helpt het spieren te versterken, de conditie van hart- en bloedvaten te verbeteren en overwicht te voorkomen. Naast dat wandelen veel lichamelijke gezondheidsvoordelen kent, heeft het ook een positieve invloed op onze mentale gezondheid. Geef je lichaam en geest een boost en ontdek de mooiste wandelroutes in Nederland!

 

  1. Noordlaarderbos – Groningen

Combineer cultuurhistorie met natuur in het Noordlaarderbos. Op slechts 9 kilometer van de stad Groningen begeef je je in dit sprookjesbos. Wandel langs sporen uit de Tweede Wereldoorlog en de Middeleeuwen en over de heide van het nabijgelegen Drentse natuurgebied Vijftig Bunder. Een fantastisch wandelgebied met een rijk verleden!

Route

Deze wandeling loopt tussen de Hondsrug en het beekdal van het Nationaal Park Drentsche Aa. Een landschap dat duizenden jaren geleden ontstond en vandaag de dag het best bewaarde beek- esdorpenlandschap van West-Europa is. Start deze route op de Pollseweg te Noordlaren en bewonder aan je rechterhand de voedergebieden voor reeën, vogels en insecten. Sla voor de verkorte wandelroute, aan het einde van het bos, bij het blauwe paaltje linksaf. Benieuwd naar het rijke verleden? Wandel dan verder op de Vijftig Bunder, een eeuwenoud weidelandschap, waar paarden en Schotse Hooglanders grazen. Op de Vijftig Bunder zijn restanten van een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Je wandelt op deze route steeds verder terug de tijd in. De karrensporen, waar je verder op de route tegenaan loopt, stammen uit de Middeleeuwen en werden destijds gebruikt voor het handelsverkeer tussen Groningen en Coevorden. Later op de route vind je links van het pad De Galgenberg, te herkennen aan gegroepeerde dennenbomen. Sluit deze historische wandeling af bij herberg de Blankehoeve met een kop koffie of thee.

Afstand: 6 kilometer

  1. Vuurboetsduin – Vlieland

Hike (letterlijk) naar het hoogtepunt van Vlieland en beloon jezelf na een flinke klim op een prachtig uitzicht op het Waddengebied. Daarnaast spot je hier met helder weer de buureilanden Terschelling en Texel.

Route

Beklim de top richting de vuurtoren van veertig meter hoog vanaf verschillende kanten. De trappen (honderd tredes) zijn ontworpen zoals in een trap in huis waardoor de hike een stuk gemakkelijker wordt. Bewonder onderweg de mosrijke duingraslanden en heidebegroeiingen, van de Vlielander duinen, omvat door naald- en loofbos. Zet je hike eenmaal boven aangekomen met nog 16,8 meter voort door een bezoek aan de vuurtoren (De Rode Kabouter) te plegen. Tip: bij een wapperende vlag is de vuurtoren geopend voor bezoekers.

  1. De Trynwâlden – Leeuwarden

Proef de adellijke geschiedenis van Friesland langs De Trynwâlden gelegen in een bosrijk gebied gelegen ten noordoosten van Leeuwarden. De Trynwâlden worden gevormd door de dorpjes Oentsjerk, Aldsjerk en Mûnein. Bewonder langs deze route de grote buitenhuizen Stania State in Oentsjerk en de De Klinze in Aldstjerk met parken, uit de Adellijke tijd, die nog intact zijn. Tijdens de wandeling word je omgeven door een parkachtige omgeving met aangelegde houthakbossen, door de rododendronvallei en langs verschillende vijvers.

Route

De route door de Trynwâlden start je bij de parkeerplaats van de Stania State in Oentsjerk. Wil je een korte route wandelen? Deel deze route dan in twee gedeeltes op: de noordelijke helft naar Aldtsjerk en de zuidelijke helft naar Mûnein. Vanaf de parkeerplaats van de Stania State, wandel je richting Landgoed De Klinze. Dwaal door het prachtige park en ontdek de historische verhalen door de kunst en de state. Vervolg de route naar de Heemstra State dat begin 16e eeuw werd gebouwd door Willem Hendrik van Heemstra, commandant in het leger van Napoleon. Nadat je de rijke geschiedenis van Friesland hebt geproefd, kun je genieten van een koninklijke high tea bij Landgoed Stania State. Tip: reserveer van tevoren.

Afstand: 9,5 kilometer

  1. De Gooische heide – het Gooi

Met sneeuw bedekt, met fris groen aan de bomen, of vol met magische herfstkleuren; de heidegebieden in het Gooi zijn het gehele jaar prachtig. Daarnaast is de omgeving rijk aan natuur zoals bossen, zandverstuivingen, graslanden en historische akkers. Het gebied kent verschillende wandelroutes met onderweg heerlijke horeca om even te pauzeren of gezellig te lunchen.

Route

Een voordeel van dit gebied is dat voor iedereen wel wel een wandelroute valt te kiezen. De Gooische heide kent routes van acht kilometer, of voor de meer professionele hikers 25 kilometer. Liever een kortere wandeling? Stel dan je eigen route samen via de app Wandelnetwerk Noord-Holland. In deze app kun je een gepersonaliseerde route samenstellen en deze, aan de hand van de gekleurde pijlen onderweg, volgen.

  1. Leuvenumse bossen – Veluwe

De Veluwe bestaat uit 91.200 hectare en kent oneindig veel wandelmogelijkheden. Op zoek naar groen op de Veluwe? Volg dan een van de wandelroutes door de Leuvenumse bossen. De Leuvenumse bossen, gelegen op de Noord-Veluwe, staan bekend om de variatie aan dichte loof- en dennenbossen en uitgestrekte heidevelden, afgewisseld met stuifzandvlakten. Spot onderweg vogels, herten en wilde zwijnen! Door de Leuvenumse bossen stroomt namelijk de Leuvenumse beek van maar liefst zeventien kilometer lang. Hét leefgebied van allerlei planten, insecten en wilde dieren. Wij hebben twee routes geselecteerd.

Route 1

Deze wandeling is goed uit te houden voor het gehele gezin! De route loopt langs de Leuvenumse beek en is door de halfverharde paden goed begaanbaar voor buggy’s, rolstoelen of rollators. Start de wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Poolseweg en wandel het bos in richting de beek. Rust bij de derde brug even uit op de bank en vervolg de route linksaf over het bruggetje. Onderweg picknicken? Maak dan een uitstapje naar de Zandmolen (linksaf), dit is namelijk een rustgevende picknickplek aan de beek. Vervolg na een heerlijke picknick de route terug naar de parkeerplaats en wandel langs een open veldje genaamd De Koekoek waar je ‘s ochtends of ‘s avonds reeën ziet knabbelen aan het gras.

Afstand: 2 kilometer

Route 2

Deze wandelroute door de Leuvenumse Bossen maakt onderdeel uit van de 165 kilometer lange, Lange Afstands Wandelroute (LAW) dwars door Gelderland. Vind je dit iets te enthousiast? Deze geselecteerde route is slechts 5,5 kilometer. Ook deze route start je vanaf de parkeerplaats aan de Poolseweg. Vervolgens sla je linksaf over het wildrooster. Volg de route langs de blauwe paaltjes en wandel langs het veldje De Koekoek en spot met een beetje geluk de reeën die hier vaak ‘s ochtends en ‘s avonds tussen het gras grazen. Vervolg de route verder door de loofbomen waar wilde zwijnen hun leefgebied hebben gevestigd. Wandel langs het witte huisje met een waterval, waar de resten van een watermolen uit 1865 nog zichtbaar zijn. Vanuit het loofbos wandel je richting het ‘arme bos’. De bodem bestaat hier voornamelijk uit stuifzand en bevat daardoor weinig voeding. Het type boom dat je hier vindt zijn dennenbomen, maar ook kraaiheide, vossenbes en bosbessen.

Afstand: 5,5 kilometer