Groeten uit Grunn blog

Groeten uit Grunn!

Grunn, grunner, grunnst! Wie aan groen denkt, denkt natuurlijk aan de stadskleuren van Groningen. En, het komt zelfs terug in de naam van weleer: Groeningen. Daarnaast kent Groningen zowel binnen als buiten de stad veel groen, verwelkomt de stad jaarlijks veel nieuwe ‘groentjes’ en is ons eigen The Market Hotel ook nog een ‘groentje’ in de stad. Daarom, vier keer Gronings groen! 

 

Sinds mei 2021 geopend in het hart van Groningen, The Market Hotel. En ook het eerste WestCord hotel in Groningen. In een stad vol met studenten voelt The Market Hotel zich dan ook écht een groentje. Waar duizenden nieuwe studenten zich elk jaar melden in Groningen stond nu ook The Market Hotel voor de deur. Op 1 mei 2021 opende The Market Hotel zijn deuren en was het 15e WestCord Hotel officieel een feit. Gelegen in het kloppende hart van Groningen waar je elkaar kan ontmoeten voor een kopje koffie met luxe patisserie uit eigen Bakkerij Westers, lunch, borrel, uitgebreid diner of feestelijke cocktails in Café Willem Albert. We zijn met open armen ontvangen en binnen no time hebben de stadjers ons in de armen gesloten!

Groentjes in hartje Groningen

Velen kennen Groningen als bruisende stad vol met jonge studenten. Groningen is al meerdere jaren gekozen als een van de leukste studentensteden van Nederland. Maar liefst vijfentwintig procent van de inwoners is student en daarmee is Groningen qua inwoners de jongste stad van Nederland. Overdag vind je de studenten in de studiebanken maar zo halverwege de middag strijken ze in grote getalen neer op de vele terrassen en dat geeft de stad ontzettend veel sfeer. En wist je dat veel kroegen in Groningen geen eindtijd hebben? Zo kom je de studententijd wel door!

Groen in hartje Groningen

Alleen al in de stad Groningen zijn er zo’n 32 groene hofjes te vinden. Deze hofjes bieden de ideale gelegenheid om even te ontsnappen aan de drukte van de binnenstad. Het interessante van deze hofjes is dat de meeste goed zijn verstopt, een ware (groene) ontdekkingsreis in hartje Groningen dus! Deze ontdekkingsreizen worden georganiseerd door VVV Groningen, pal achter The Market Hotel. Op je eigen houtje Groningen ontdekken mag natuurlijk ook. Wel raden wij aan wanneer je niet bekend bent in Groningen een stadsgids aan te schaffen. Deze kun je aanschaffen in het Groninger Forum.

Tussen al dat Groningse groen is er genoeg te doen. Eén van deze groene activiteiten is een bezoekje brengen aan de Prinsentuin. Het Prinsenhof is sinds 1594 de verblijfplaats van de stadhouders: de prinsen van Nassau. Speciaal voor deze prinsen werd in 1626 de Prinsentuin aangelegd. De Prinsentuin beschikt over een rozentuin, een kruidentuin en mooie berceaus. Verder kent de stad Groningen vele parken en plantsoenen. Eén van de bekendste is het Noorderplantsoen, gelegen in het centrum van de stad Groningen. Op zonnige dagen liggen de oevers van de vijvers vol met mensen, want zeg nou eerlijk, wat is er nou beter dan relaxen in het groen? Tevens heeft al dit groen meer functies voor de stad. Zo staan er in het Noorderplantsoen wel vijftig verschillende soorten bomen, vaak zelfs met een eigen naambordje! Daarnaast is dit park voorzien van kunstwerken van verschillende kunstenaars, niet zo gek dus dat het Noorderplantsoen in 1971 is aangewezen als rijksmonument. Verder worden er ook theater- en dansevenementen georganiseerd op dit bijzondere stuk groen. Het bekendste festival is Noorderzon, een échte aanrader om eens te bezoeken. Op deze manier is het Noorderplantsoen een plek waar jong en oud samenkomt en geniet van kunst, cultuur en natuur.

Groningen z’n groene omgeving

Per fiets kan je ook gemakkelijk de natuur van Groningen ontdekken. Op een WestCord fiets of e-bike fiets je gemakkelijk de stad Groningen uit en kom je al snel terecht in de natuur die de provincie Groningen rijk is.

Een kwartiertje fietsen vanaf het centrum vind je het natuurgebied Kardinge. Dit natuurgebied is gevuld met bloemrijke bermen en graslanden, een verrassend stukje natuur. Verder loopt er door dit bijzondere stukje natuur een route van 3,4 kilometer lang. Deze route wordt ook wel het Natuurbeleefpad Beijumerbos genoemd. Ook deze route is gevuld met verschillende stukken groen. Zo kom je prachtige velden tegen en kleine plassen, zeker een fotomomentje waard! De route biedt ook verschillende rustplekken om in stilte te genieten van de natuur en het gezang van zandvogels, een groenere route bestaat er dus bijna niet.

Good to know! Het Natuurbeleefpad is ook af te leggen voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Vijftien kilometer verwijderd van Groningen ligt Appelbergen. Een interessant feitje over deze plek is dat Appelbergen vroeger onderdeel was van de handelsroute tussen Groningen en Coevorden. Deze route werd gebruikt in de Middeleeuwen. De handelsroute die de handelaar in kwestie volgde ging door heidegebied en zandpaden richting de stad. Het was een zware tocht die wel meer dan vijftien uur duurde. Een zware maar groene route, de tocht werd namelijk gedaan met paard en wagen!

Naast een rijke geschiedenis kent het natuurgebied verschillende soorten landschappen: bossen, heide, moerassen, vliegdennen en stuifzanden. De thuishaven van verschillende dieren die, als je goed oplet, gespot kunnen worden! Je vindt hier dieren als de adder, de ringslang en zelfs de levendbarende hagedis. Zeker de moeite waard dus.

Op zo’n 35 kilometer van de stad Groningen, vind je het Boomkroonpad. Het Boomkroonpad heeft volgens velen iets speciaals. Het bos voelt namelijk aan als een sprookje. Je wandelt als het ware tussen de boomtoppen door het bos, het hoogste punt in het boomkroonpad is maar liefst 22.5 meter hoog!

Kortom: genoeg (groene) redenen om Groningen te ontdekken. Wanneer kom jij Groningen ontdekken?