Ontspannen doe je hier!

In de huidige maatschappij waarin we leven lijkt stress bijna vanzelfsprekend. Door social media krijgen we het gevoel dat we continu ‘aan’ moeten staan. En als je iemand tegenwoordig vraagt hoe het gaat, wordt deze vraag al snel beantwoord met: ‘gaat goed, lekker druk!’. Terwijl we een te volle agenda meestal niet als ‘lekker’ ervaren. Juist daarom is het goed om vaker ontspanning te zoeken in de natuur. Groen maakt gelukkig! Hier lees je de beste tips om te ontstressen in de natuur.

Dat planten en bomen de lucht zuiveren is wel bekend, maar de kleur groen is ook heilzaam voor de mensheid. Het draagt bij aan een betere mentale gezondheid en wordt in verband gebracht met genezing en balans. Groen kan de bloeddruk verlagen, werkt rustgevend en ontspant het zenuwstelsel. Hier hebben Nederlandse wetenschappers ruim tien jaar onderzoek naar gedaan en noemen het daarom ook ‘Vitamine G’. Groen zorgt voor een positief en veilig gevoel.

Zoek de natuur op

Shinrin-Yoku is een Japanse manier van natuurbeleving om de gezondheid te verbeteren. Shinrin staat voor bos en Yoku betekend baden. Letterlijk vertaalt bosbaden, ook wel ‘Forest Bathing’. Verschillende Japanse studies tonen aan dat Shinrin-Yoku kan zorgen voor het herstel van onze fysieke en psychologische gezondheid. Hierbij zijn de effecten gemeten van het stresshormoon cortisol, verlaging van de bloeddruk en verlaging van de hartslag. Een goed idee om jezelf vaker onder te dompelen in het groen van de natuur.

Creëer een groene omgeving

Voor groen hoef je natuurlijk niet altijd naar buiten te gaan. Natuurlijke elementen kun je makkelijk integreren in je interieur. Denk aan je woonkamer, keuken, werkplek en tuin of balkon. Maak een groene oase op plekken waar je veel bent. Houd je van koken, dan kun je jouw keuken makkelijk omtoveren met verschillende kruidenplantjes. In jouw woon- en werkplek creëer je met één of twee royale planten al een groene hoek. Bovendien kan een groene werkomgeving bijdragen aan het werkgeluk en de productiviteit. Planten verdampen water in een ruimte , dit zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Op zijn beurt heeft dit weer effect op het verminderen van hoofdpijn, zorgt het voor meer concentratievermogen en herstelt het stress.

Spice it up!

Niet alleen planten geven je een goed gevoel, ook kruiden hebben een krachtige werking op het lichaam. Kruiden bevatten veel vitaminen en mineralen die onder andere meehelpen aan een sterk immuunsysteem. Sommige kruiden zoals ashwaghanda, stimuleren de aanmaak van het gelukshormoon serotonine, dat depressieve gevoelens helpt verminderen. Daarnaast worden bepaalde kruiden ook gebruikt om vermoeidheid te voorkomen en je nieuwe energie te geven. Rozenwortel, ook wel rhodhiola, is een revitaliserend kruid dat bekend staat om zijn medicinale werking tegen stress en zorgt ervoor dat je meer energie krijgt.

Voordelen van ontstressen

  • Het versterkt het immuunsysteem
  • Het vermindert de kans op een depressie
  • Stimuleert de aanmaak van de gelukshormonen
  • Je creëert meer innerlijke rust
  • Je wordt stressbestendig