Boek direct

Alle hotels
,

WestCord Hotels opent een hotel in de oostwand van de Grote Markt met op de begane grond een grand café. Dat maakte directeur Harry Westers vrijdagmiddag bekend. De Berlijnse architect Thomas Müller maakt het ontwerp. Voor de hoeklocatie Grote Markt-Poelestraat wordt een ontwikkelcompetitie uitgeschreven. Groningers krijgen met een publieksenquête de gelegenheid zich uit te spreken over de architectuur van dit hoekpand.

Opdrachtgever Volker Wessels Vastgoed (VWV) zocht een aansprekende partij voor deze voor Groningen belangrijke plek en kwam uit bij WestCord Hotels. WestCord Hotels heeft op verschillende plekken in het land bijzondere hotels, zoals Hotel New York, ss Rotterdam, Hotel Jakarta en Fashion Hotel. Een hotel met een grand café op de begane grond zorgt overdag en ’s avonds voor levendigheid aan de kant van de Grote Markt en aan de kant van de Nieuwe Markt.

VWV benaderde Thomas Müller voor het ontwerp. Müller is in Groningen geen onbekende. Hij maakte bijvoorbeeld ook het beeldkwaliteitsplan voor de oostwand. Aan Müller is gevraagd om drie gevelvarianten te tekenen. Voor de gevel aan de Grote Markt, de Naberstraat en de Nieuwe Markt. Het streven is om deze varianten in november aan het publiek te tonen en te bespreken. Eigenaar WestCord Hotels heeft uiteraard een belangrijke stem over welke variant het wordt. Medio 2018 start de bouw.

Ontwikkelcompetitie

Met de komst van het hotel is het middendeel van de oostwand bebouwd. Wat rest is de hoeklocatie Grote Markt-Poelestraat. Voor deze locatie wordt een ontwikkelcompetitie gehouden. Een aantal partijen heeft zich inmiddels gemeld. De plannen van de ontwikkelaars worden beoordeeld op verschillende onderdelen, zoals duurzaamheid, bouwlogistiek, programma en architectuur. “Als het over de Grote Markt gaat is het een goede traditie dat Stadjers een belangrijke stem krijgen,” zegt wethouder Paul de Rook “Dat doen we nu door een publieksenquête voor het onderdeel architectuur. Deze enquête is vergelijkbaar met de jaarlijkse architectuur-enquête.”

Een vakjury beoordeelt naast de architectuur ook de andere onderdelen. Het college van burgemeester en wethouders besluit uiteindelijk welk plan het wordt. Het is de bedoeling dat de plannen tijdens Let’s Gro in november van dit jaar gepresenteerd worden.

Boek direct

Alle hotels
,