Blog

Roadtrip: vijf van de leukste autoroutes in Nederland (die de snelweg vermijden!)

Roadtrip: vijf van de leukste autoroutes in Nederland (die de snelweg vermijden!)

Voor de mooiste plekjes om met de auto te ontdekken hoef je niet naar Schotland, de West Coast of Frankrijk. Nee, ook in Nederland vind je mooie en unieke autoroutes waarmee je de schoonheid van ons eigen land kunt ervaren. Via de snelweg doorkruis je het land in een paar uur, maar vermijd je de snelweg zul je verbaasd zijn wat je allemaal tegenkomt. Dus maak je plannen voor een weekendtrip of een heuse autovakantie, lees dan onze tips.

Elfstedenroute met de auto

It giet oan! Voor deze route hoef je de schaatsen niet onder te binden, maar gewoon in de auto stappen. Begin jouw roadtrip in Leeuwarden, de trotse hoofdstad van Friesland. Zeker het ontdekken waard, niet voor niets was deze stad Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Vervolgens daal je via Sneek af, langs de Friese meren, en ga je vanaf Stavoren weer noordwaarts. Onderweg verbaas je je over de vele bootjes in het water. Vervolg de weg langs de beroemde route, passeer het havenstadje Harlingen en via Dokkum weer terug naar Leeuwarden. Neem zeker voldoende tijd voor deze roadtrip want elk van elf steden moet je gezien hebben. Slapen doe je bij WTC Hotel Leeuwarden.

Gronings Goed

Nog zo’n mooie autoroute in Noord-Nederland, de Gronings Goed route. Deze tocht leidt je langs het cultureel erfgoed en natuurgebieden van Noordwest-Groningen. Wat deze route bijzonder maakt is dat dit bewegwijzerde autoroute, je hoeft alleen maar de bordjes te volgen. Ondertussen geniet je van knusse dorpjes, wierden, kwelders en eindeloze Groningse vergezichten. Hoogtepunten zijn Nationaal Park Lauwersmeer en Zeehondencrèche Pieterburen. Slapen doe je bij The Market Hotel Groningen.

Rondje Rotterdam

Rotterdam is natuurlijk een nieuwe wereldstad van formaat, maar ook nét erbuiten kun je je uitstekend vermaken met een unieke autoroute. Water staat in ieder geval centraal. Maak bijvoorbeeld een tocht langs rivier de Lek; je komt langs het beroemde Kinderdijk en je slingert 20 kilometer over de Lekdijk met uitzicht op het water, pontjes en weilanden. Stop onderweg voor een leuk terrasje. Ga je vanaf Rotterdam westwaarts, volg dan de Maas en verwonder je over de enorme schepen onderweg in de haven. Rij door tot aan Hoek van Holland voor een lesje geschiedenis. Bezoek het Atlantikwall-Museum of maak een wandeltocht door de duinen. Onderweg kom je langs een aantal bunkers en een fort. Slapen doe je bij het ss Rotterdam of Hotel New York.

Noord-Veluwe

De Veluwe is een prachtig natuurgebied om doorheen te wandelen, te fietsen of met auto te verkennen. Met de laatste optie ontdek je de veelzijdigheid van dit stukje Nederland. Volg je autoroute aan de noordkant van de Veluwe dan kom je langs veel pittoreske dorpjes als Elburg, Elspeet en Hoog Soeren, ook heeft deze route een koninklijk tintje. Bezoek bijvoorbeeld Paleis het Loo of het voormalige jachthuis van Koning Willem de Derde, het Aardhuis. De natuur van de Veluwe spreekt tot de verbeelding, de heidevelden en zandverstuivingen zijn adembenemend. Wist je dat het Kootwijkerzand de grootste zandverstuiving van West-Europa is? Bezoeken dus! Slapen doe je bij Hotel de Veluwe.

Holland boven Amsterdam

Onze hoofdstad heeft een enorme aantrekkingskracht, ook ver buiten onze landgrenzen. Maar ook buiten de ring is er nog zoveel te ontdekken. Aan de andere kant van de snelweg van Amsterdam-Noord kom je in een andere wereld terecht. De dorpjes Ransdorp, Broek in Waterland en Uitdam, de een is nog mooier dan de ander. Via de slingerende weggetjes tussen de weilanden kun je de autoroute vervolgen naar De Rijp, ooit het centrum voor haringvissers en walvisvaarders. Ben je echt toerist in eigen land? Vervolg dan je weg naar de Zaanse Schans, puur Holland als in de 17e eeuw. Slapen doe je bij een van onze hotels in Amsterdam.

Autovakantie in eigen land

Alle bovenstaande autoroutes zijn stuk voor stuk uniek en allemaal de moeite waard. De routes zijn binnen een dag af te leggen, maar nog leuker is om de routes op te delen in verschillende stukken en er een heuse autovakantie van te maken. Als je drie dagen de tijd neemt voor de Elfstedenroute ontdek je de verborgen pareltjes langs de route. Of combineer bijvoorbeeld de Veluwe met Amsterdam voor een week lang toeren langs de mooiste plekjes van Nederland.

Wees Welkom Weken

Voor een geslaagde zomervakantie hoef je echt de grens niet over. Want wat je ook zoekt, je vindt het bij WestCord!

Cityhoppen, wandelen in de bossen of relaxen op het strand. Alleen, met partner of met het hele gezin. Wees welkom voor een onbezorgde vakantie in één van onze hotels of stel zelf je ideale 3-, 5- of 8-daagse roadtrip samen met hotels naar keuze.

Meer informatie