Blog

5 mooie wandelroutes in Nederland die echt de moeite waard zijn

5 mooie wandelroutes in Nederland

Nederland biedt zoveel prachtige natuurgebieden. Of je nu wilt wandelen door het bos, over de zandduinen, op de hei, door pittoreske dorpjes, Nederland biedt zoveel mooie plekken dat je blijft ontdekken! En nog een voordeel: Nederland is niet zo groot, dus alles is dichtbij! Een wandelvakantie in Nederland is dan ook een echte aanrader als je van wandelen, ontdekken en natuur houdt. Wij hebben voor jou alvast 5 mooie wandelroutes op een rijtje gezet die echt de moeite waard zijn.

Boswachterspad Kootwijk – Alle boeiende elementen van de Veluwe (18,6 km)

Deze Boswachterpad Kootwijk wandeling leidt je langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt. Door de bossen van Kootwijk ontdek je prachtige natuur en er lopen zelfs edelherten en wilde zwijnen. Ze zijn vooral in de vroege ochtend of aan het eind van de dag te spotten, overdag houden ze zich graag schuil. En dit jaargetijde zit je goed, want in het voorjaar en de zomer is de kans om ze te zien het grootst!

Onderdeel van deze tocht is het bijzondere Kootwijkerzand, het grootste stuifzandgebied van Europa; een stukje woestijn in Nederland. Verder kom je prachtige heide tegen, ruige oude eikenbossen, gigantische douglassparren en nog veel meer! Smalle, kronkelende paadjes en brede zandwegen laten je de Veluwe tijdens deze wandeling op zijn best beleven! De ideale uitvalsbasis voor deze wandelroute is WestCord Hotel de Veluwe in Garderen.

Twiskeroute (16 km)

Het Twiske is een prachtig recreatiegebied vlakbij Amsterdam, Zaandam en Purmerend, wat bestaat voor een derde uit water. Je vindt hier een oase van rust en kunt hier eindeloos wandelen. Tijdens deze wandelroute geniet je van natuurschoon in het Roemersveld en in bosgebied Het Smaal. Wie weet ontmoet je hier zelfs wel een paar knappe roodharige Schotse Hooglanders. Vergeet ook je verrekijker niet! Op een eilandje in de Stootersplas staat een oeverzwaluwwand waar je de honderden oever-, huis- en boerenzwaluwen goed kunt bekijken. In de winter verblijven ze in Afrika, maar in april keren de eerste zwaluwen weer terug. Onderweg kom je ook enkele drink- en eetgelegenheden tegen. Overnachten kan vlakbij in een van de WestCord Hotels Amsterdam.

Liever een iets kortere route wandelen in het Twiske? Bekijk dan de prachtige Morgenstondroute (7 km).

Het Elfstedenpad (283 km)

Het Elfstedenpad biedt alles! Bossen, water, heuvels, houtwallen en coulisselandschap. Deze route is iets langer dan de traditionele Elfstedentocht, want deze leidt je ook langs de parels in de steden zelf. Je komt de 11 historische Friese steden tegen en tussendoor geniet je van de weidse vergezichten, Friese paarden en de rijke geschiedenis van het landschap. Je wandelt door uitgestrekte weilanden en komt pittoreske dorpjes tegen. Natuurlijk kun je de route ook in etappes wandelen, of een of meerdere etappe(s) kiezen uit de in totaal 46 etappes. Zo kan ieder op z’n eigen manier genieten van het prachtige Friesland.

Overnachten kun je vlakbij in WTC Hotel Leeuwarden.

 

 

Groene lint langs de Oude Maas (16 of 6,5 km)

Deze wandelroute laat je de groene oevers ontdekken van de Oude Maas. Je volgt de slingerpaden door de Rhoonse en Carnisse Grienden. Al eeuwenlang wordt op deze vochtige akkers wilgenhout verbouwd. Het gebied kent een rijke historie en heeft een weelde aan bijzondere planten en dieren. In de Rhoonse Grienden krijg je in de zomer het gevoel alsof je door de jungle loopt! Dan zijn de grienden dichtbebost. Tussen de wilgen lopen geulen met water, waar bevers zich heerlijk in kunnen wassen. De grootste kans om ze te spotten is als het schemerig wordt, overdag slapen ze het liefst.

De Carnisse Grienden hebben een wildere uitstraling dan de Rhoonse Grienden. Ook dit is een waterrijk gebied, waardoor dit ook een goede leefplek is voor vogels. Met een beetje geluk kun je hier de kleurrijke ijsvogel in een flits voorbij zien vliegen.

De Groene Lint langs de oude Maas wandelroute is gemakkelijk in te korten, tot 6,5 km. Overnachten kun je in Rotterdam bij Hotel New York en op het ss Rotterdam.

 

 

Wandelroute Kollumerwaard in Groningen (6 km)

Deze wandeling leidt je langs de randen van het Lauwersmeer. Ooit voeren hier voornamelijk vissersboten, nu lopen er Schotse hooglanders en konikpaarden. Trek je laarzen aan, want deze route loopt gedeeltelijk over de kade rond de Middelplaat, waar het bij nat weer modderig kan zijn. Water en riet spelen de hoofdrol. Maar vergeet ook je verrekijker niet, Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor vogels. Bekijk de complete Kollumerwaard wandelroute.

Tip! Combineer deze route met een bezoek aan de veelzijdige stad Groningen. Overnachten kun je in het hart van de stad, op de Grote Markt, bij The Market Hotel Groningen (opening in 2020).

Wandelvakantie in eigen land

Elke wandelroute is uniek en heeft zo zijn eigen charme. Je komt op onontdekte plekken waar je anders misschien wel nooit zou komen en Nederland heeft zoveel mooie en bijzondere plekken! De 5 genoemde wandelroutes liggen in de omgeving van de WestCord Hotels, waardoor je er bijvoorbeeld een meerdaagse wandelvakantie van kunt maken. Zo kun je meerdere gebieden in Nederland combineren om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige rustgevende Veluwe in combinatie met de dynamiek van de stad Amsterdam. Dat maakt jouw vakantie nog meer uniek!

Wees Welkom Weken

Kortom; Nederland biedt zoveel moois, voor een geslaagde zomervakantie hoef je echt de grens niet over. WestCord Hotels biedt compleet verzorgde, meerdaagse vakanties, waardoor je de mooiste plekjes van Nederland kunt ontdekken.

Cityhoppen, wandelen in de bossen of relaxen op het strand. Alleen, met partner of met het hele gezin. Wees welkom voor een onbezorgde vakantie in één van onze hotels of stel zelf je ideale 3-, 5- of 8-daagse fietsvakantie samen met hotels naar keuze.

Meer informatie